Shetlandspony

 
26-01-2011
Hesteleksikon

Shetlandspony er en udbredt ponyrace, der stammer fra Shetlandsøerne nordøst for Skotland. Det er en lille pony, der som fuldvoksen ikke måler over 1,07 meter ved manken. På grund af sit hjemsteds barske livsbetingelser er det en langtlevende, hårdfør og stærk race, som både benyttes til ridning og som lastdyr. Racen er udbredt over hele verden, men i særligt stort tal findes den i Storbritannien og Nordamerika.

Shetlandsponyen har et lille hoved, af og til hvælvet, med små, livlige ører og stor afstand mellem øjnene. Den originale race har kort, muskuløs hals, kompakt og firskåren krop med korte, stærke ben. Ryggen er kort og stort gjordmål (livvidden). Man og hale er tykke, og ponyen anlægger en tæt vinterpels med dobbelt hårlag, som får regn til at prelle af og holder huden tør. Sommerpelsen er kort og glansfuld.

Der er stor farvevariation i hårlag. En Shetlandspony kan have enhver farve i spektret fra sort over grå og brun til cremefarvet og hvid, men plettede ponyer godkendes ikke i bestemmelserne for racen.

Af natur er Shetlandsponyer intelligente, og de er i almindelighed blide og med et roligt temperament, men kan også være lidt bidske og frække. Delvis på grund af deres intelligens kan de være meget egenrådige, hvis de ikke holdes i god træning.

Ved avl og blanding med ponyer af typen Hackney er der i USA fremkommet en særlig variant af Shetlandsponyen, Amerikansk Shetland, som er lidt højere, har krum hals, et længere hoved og en mere elegant krop. Antallet af den oprindelige type Shetlandsponyer i USA overstiger dog stadig antallet af den amerikanske variant.

I dag benyttes racen fortrinsvis som ride- og køreheste.

 
 
Find information om: guide guiden heste hest
(Hovedkategori: Hesteleksikon)