Haflinger

 
26-01-2011
Hesteleksikon

Ponyrace fra Østrig / Italien.

Haflingeren er en hesterace, der stammer fra Tyrol i Østrig og oprindeligt fra Sydtyrol. Den er opkaldt efter den lille bjerglandsby Hafling. Vandrere i Sydtyrol og Østrig støder tit på den lille hest, hvis røde-hvide farver kan ses på lang afstand.

Haflingeren bliver brugt som familiehest i alpelandet. For vogn om søndagen til kirke, som klassisk dressurhest, som showdyr og som turisthest i hele Østrig. Men også i resten af verden har hesten gået sin sejrsgang. I Tyskland er Haflingeren den mest populære fritidshest overhovedet. I Danmark ligger den på 5. pladsen over populære heste.

Forskellige behov har formet den lille bjerghest til det, den er i dag. Hæren havde brug for en stærk trækhest der kunne trække våben og proviant over bjergene, men samtidig en stærk og udholdende ridehest som var loyal i kampens hede. Bønderne havde brug for en hjælper i det stejle terræn, og konkurrencerytteren havde brug for en forædlet og meget varmblodet hest.

Haflingeren er en mellemstor hest med en muskuløs kropsform. Den har i dag ridepræg uden at ligne en sportspony. Det tilstræbes at avle en korrekt, godmodig, men livlig hest med gode bevægelser. Farven skal altid være rød med hvid man. Der må helst ikke være aftegn på lemmerne. Hovedet skal være let og tørt med et lille ”knæk” på næseryggen (konkav profil), som viser de arabiske aner. Der ønskes store bevægelige næsebor, små tulipanformede øre og udtryksfulde øjne.

I dag bruges Haflingeren til dressur, springning, westernridning, distanceridning, skovtursridning, voltering, kørsel med fra en til 10 heste og show. Haflingerens stærke sider er godt temperament og en god størrelse, som kan håndteres af folk i alle aldre. Og sidst, men ikke mindst har haflingeren et fantastisk væsen og ånd, samt en flot fremtoning og charme.





 
 
Find information om: guide hest heste guiden
(Hovedkategori: Hesteleksikon)